A4 styrer iPhone 4

a4At Apples A4-prosessor fant veien inn i iPhone 4 var allerede avslørt på forhånd, men det gjør ikke oppdateringen noe mindre spennende. A4 har visst seg å gi iPaden massevis med kraft, ha lavt strømforbruk og gi andre mobilprosessorer solid konkurranse.

iPhone 4 kjøres av en prosessor som Apple har utviklet selv og som de kaller A4.
Dette er en sannhet med modifikasjoner da Apple ikke har utviklet selve prosessoren selv. Prosessoren som Apple kaller for A4 er en såkalt «system on a chip» (SoC), det vil si en databrikke som inneholder mer enn bare en prosessor.

Inne i A4 finner vi en ARM-prosessor ikke veldig ulik den som allerede eksisterer i Apples iPhone 3GS, bare kraftigere. Sannsynligvis er dette en ARM Cortex 8-prosessor med en kjerne (ikke dual core) på 1GHz, men Apple har enda ikke bekreftet dette. Ytelsen på prosessoren skal være ytterligere forbedret av et selskap som Apple nylig kjøpte opp og Apple skal greie å klemme mer ut av denne ARM Coretx-prosessoren enn de fleste. Til sammenligning så har iPod touch og iPhone 3GS en 800MHz ARM-prosessor som er klokket ned til 600MHz.

Apples A4 prosessor i iPhone 4

I tillegg til å inneholde en ARM-prosessor, inneholder Apples A4 også iPhonens RAM, Bluetooth, WiFi-brikke fra Broadcom og en rekke andre brikker. A4-brikken gir Apple en unik mulighet til å redusere størrelse, strømforbruk samtidig som ytelsen økes. Foreløpig har ingen av konkurrentene lansert lignende «System on a Chip»-brikker som konkurrerer med Apples A4.

Hva gjelder ytelse er det vanskelig å sammenligne dette opp mot dagens iPhone og iPod touch, men hvis dette er en prosessor som er helt identisk som den som sitter i Apples iPad (noe det trolig er) så kan vi se på tester hvor vi sammenlignet iPaden opp mot iPhone, iPod touch og Googles Nexus One. Vi har tidligere kjørt den velkjente JavaScript SunSpider-testen for å sammenligne JavaScript-ytelsen i Safari. Disse testene gjennomførte iPad på 10629 millisekunder, mens iPhone 3GS brukte 15813 millisekunder. Dette er en betydelig forskjell på disse testene.

iPad Sunspider

Googles Nexus One som vi omtalte i episode #11 av vår podcast ping gjennomførte samme test på 14401 millisekunder og måtte også se seg slått av Apples iPad selv om Nexus One har en 1GHz Snapdragon-prosessor fra Qualcom.

Utviklerne av den populære Twitter-klienten Twitterfic har også satt sammen en benchmarking-applikasjon for iPhone og iPad som tester en rekke forskjellige aspekter. Også i disse testene var iPad raskere enn iPhone 3GS, og gjennomførte testene 1,5 til 3,9 ganger raskere.

Hvis iPhone 4 har samme prosessor på samme klokkefrekvens som iPad, vil testene være relativt like og forhåpentligvis gi iPhonen et solidt forsprang hva gjelder ytelse. Det er sannsynligvis også A4 som resulterer i de store forbedringene i batterikapasitet også. A4 gjør det mulig for Apple å dytte inn et større batteri og når prosessoren bruker mindre strøm enn sin forgjenger slår det positivt ut.

Vi er allikevel litt tvilende til Apples spesifikasjoner hva gjelder batterilevetiden, men det var vi jo også til iPad og Apple imponerte.

Tags:

Mari3us

føler at jeg har lest infoen om A4 chipen hundre ganger, kopierer dere bare samme info til alle artikler om A4?